Friday, April 26, 2013

Bukan Goyang Inul




     Ohh... dia buat lagi. Selepas kejayaan lagu Gangnam Style dan tarian kudanya yang menjadi kegilaan sedunia, dia kembali dengan lagu terbarunya Gentleman. Apa istimewanya lagu ini sehingga mendapat berjuta views di laman Youtube? Penyanyinya pula tidaklah sekacak mana. Tapi dia ada formula yang 'baekk punya' untuk melariskan produknya. Tarian. Lagu yang catchy ditambah lagi dengan gerak tari yang mengikut rentak lagu, membuatkan penonton yang melihat video ini mahu turut sama berdansa. Namun, ini bukanlah pertama kali dunia menyaksikan fenomena muzik yang sebegini. Dan aku tidak bercakap tentang Micheal Jackson, Janet Jackson ataupun Britney Spears. Tarian mereka memang hebat. Tapi bukan semua orang mampu menari seperti mereka. Mau patah pinggang kalau silap cara. Psy bijak. Pergerakan tarian yang seakan-akan senam aerobik itu berjaya mencuri tumpuan dunia, kerana rutinnya yang ringkas dan mudah dipraktikkan. Secara peribadi aku merasakan, tanpa muzik video yang memaparkan tarian itu, kegilaan terhadap lagu ini tidak akan berlaku. Tarikan sebenarnya adalah pada tarian itu. Namun fenomena ini bukanlah sesuatu yang baru. Sama ada anda ingat atau tidak, formula ini pernah digunapakai sebelum ini. 2 lagu di bawah ini adalah antara yang paling memorable bagi aku...

Las Ketchup-The Ketchup Song (Asereje)
(Popular pada tahun 2002)
Menjadi kegilaan ramai bukan saja tariannya, tapi juga dalam
bentuk ringtone polyphonic

Los Del Rios - Macarena
(Popular pada tahun 1995)
Pernah dipersembahkan oleh pelajar-pelajar di sekolah
aku sempena sambutan Hari Guru... dalam versi
yang lebih sopan of course. Versi geng bas sekolah...
(aku tidak terlibat dalam persembahan itu)

     Psy telah membuktikan bahawa dia bukanlah one-hit-wonder (tampil dengan satu lagu hit dan selepas itu menyepi). Namun aku percaya formula ini akan menjadi basi dan memualkan jika digunakan sekali lagi dalam projek yang seterusnya. Dia perlu mencari formula baru selepas ini untuk kekal popular. Orang sekarang bukan hanya mendengar, malah melihat. Dan semakin kerap aku menonton klip video Gangnam Style dan Gentleman, semakin aku merasakan bahawa dia lebih kepada seorang comedian. The Singing Comedian. 

     Ahh... apalah yang aku tahu tentang K-pop. Aku bukan minat pun... Gwiyomi?! Kucing ini lagi comel... comel tanpa Gwiyomi... Ahaks!


P/S: Aku suka quote ini ''Setiap perjalanan adalah berbeza... dan aku berbeza pada setiap perjalanan''. Aku sudah lupa siapa yang menuturkan quote ini...



13 comments:

  1. cute kan klo kucen tu leh buat gwiyomi ngan tuan dia..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepas tu Sunquick Girl join sekali kan... hehe...

      Delete
  2. tak minat sangat ngan PSY...ntah pape, tak best!.hahaha.
    kacing kamu besar lah, hari2x peluk macam nie...comelll

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun tak minat... hehe...memang comel kucing tu... :-)

      Delete
  3. kucing tu tampak menggoda
    beznye klo leh kuar dri lappy ni
    sure nak tarik misai kucing tu
    ske irama gangnam tu...cam pop rock
    cer paksa kucing tu buat giyomi..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe... tak buat gwiyomi pun dah comel...

      Delete
  4. Inilah pengaruh media social Youtube ;)
    Bila disharekan pasti meletup.
    Sapa nak masuk youtube? ;)

    ReplyDelete
  5. yess... zaman skrg buat video simple kat youtube aje boleh popular... bobo? hehe...

    ReplyDelete
  6. sila buat gwiyomi + gangnam + gentleman...nak tengok jadi macam mana..hehe...
    :-)
    jalan-jalan blog...salam kenal..

    ReplyDelete
  7. remix ek? ke mashup? haha! erm... salam kenal juga... bukan dah lama kenal ke? :-D

    ReplyDelete
  8. hehe betul2..kucing tu lagi comel :)

    ReplyDelete
  9. Omeynyeeee kucen jee...yup setuju kucing lgi comel drpda yg tak comel buat gwiyomi perash santan comel hehe

    ReplyDelete