Thursday, October 17, 2013

Misi Memboloskan Diri



     ESCAPE PLAN. Sebelum menonton filem ini, berkali-kali juga aku tersasul menyebut tajuknya. Escape Plan jadi Sweet Escape. Bolehh??? Mujur aku tidak tersasul menyebutnya di depan kawan aku hari itu dan di kaunter tiket, kalau tidak... bikin malu saja. Ohh Sweet Escape itu adalah tajuk lagu Gwen Stefani ya. Hehe...


     Filem ini mengisahkan tentang Ray Breslin (Stallone) yang kerjanya adalah melarikan diri dari penjara. Tidak, dia bukan banduan. Dia hanya berpura-pura menjadi banduan, bagi membuktikan bahawa penjara dimana dia ditempatkan untuk menjalani 'hukuman' itu boleh dibolosi olehnya dan memperlihatkan kelemahan sistem penjara. Selepas beberapa kali berjaya melepaskan diri dari penjara, dia diupah pula untuk merekabentuk sebuah penjara yang escape-proof mengikut ideanya sendiri. Tanpa diduga, dia telah diperdaya, disabitkan dengan tuduhan palsu dan dimasukkan ke sebuah penjara; penjara ciptaannya. Soalnya sekarang, bagaimana dia harus melepaskan diri dari penjara yang mempunyai sistem keselamatan yang tip-top dan tanpa laluan melepaskan diri. Disinilah kepakarannya teruji dengan lebih ekstrem. Emil Rottmayer (Arnold) seorang banduan yang menjadi rakannya di dalam penjara menawarkan diri untuk membantu setelah mengetahui siapakah Breslin sebenarnya. Mampukah dia melepaskan diri? Siapakah yang telah memperdayakannya? Mahu tahu lebih lanjut, tontonlah sendiri di pawagam berdekatan anda...


     Sekitar tahun 80an-90an dulu Sylvester Stallone sering dikomparasikan dengan Arnold Schwarzenegger. Siapa bintang filem aksi yang lebih hebat beraksi di layar perak? Stallone atau Arnold? Ohh orang tidak peduli lagi tentang 'Stallone vs Arnold' itu. Kini, orang lebih interested dengan 'Edward vs Jacob' (not me of course. I hate Twilight). Walaupun zaman kegemilangan Arnold dan Stallone sudah passé, gandingan dua bintang filem aksi tersohor ini masih mampu memberi tarikan yang kuat pada peminat-peminat yang merindui lakonan mereka.

     Apa yang aku suka tentang filem ini adalah, watak yang dimainkan Stallone dan Arnold bukanlah watak yang sentiasa menang, ala ala kebal dan berlagak kuat dalam setiap keadaan. Breslin dan Rottmayer adalah watak hero yang vulnerable, yang nampak ketara kesengsaraan dan kesakitannya. Ini berbeza dari kebanyakan watak-watak 'kontrol macho' yang pernah dimainkan oleh Stallone dan Arnold. Filem ini juga ada memaparkan comedic side Stallone dan Arnold (terutama sekali Arnold) yang menjadikan filem ini agak fun untuk ditonton. Jim Caviezel, Vinnie Jones dan rapper 50cent juga turut berlakon dalam filem ini. 4/5 bintang. Klik SINI untuk trailer ESCAPE PLAN. Bagi peminat siri Prison Break yang popular suatu ketika dulu, filem ini sesuai untuk kalian tonton.

Lagu ini bukan soundtrack untuk filem ini, sekadar halwa telinga

P/S: Aktor Hollywood, makin tua makin dihargai. Masih dianggap releven untuk menjadi hero dalam sesebuah filem. Kan bagus begitu...






8 comments:

  1. oh..for me edward and jacob have their on attraction..tetiba..lariiiii

    ReplyDelete
  2. 2,2 hero kegemaran ni...snggh dan folo blog fairuz..jika sdi,snggh ke blog sya ya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih Adrianna... tentulah sudi :)

      Delete
  3. nak tgk juga la mcm ni. thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. berbaloi beli tiket untuk tengok movie ni.... hehe....

      Delete