Friday, January 24, 2014

Jack Ryan... Contoh filem klise yang bagus!     Aku pergi menonton filem Jack Ryan: Shadow Recruit, Ahad lepas bersama kawan. Tak senang duduk aku dibuatnya. Bukan kerana dewan panggung yang sejuk gila, tapi disebabkan oleh babak-babak aksi yang terhidang untuk santapan mata, begitu mendebarkan dan penuh suspen. Filem arahan Kenneth Branagh, yang dibintang oleh Chris Pine, Kevin Costner dan Keira Knightley ini tidak dinafikan memang sebuah filem aksi thriller yang berjaya.

 

     Secara ringkasnya, Jack Ryan: Shadow Recruit mengisahkan tentang Jack, seorang penganalisis CIA yang menjadi spy 'bidan terjun', dalam usaha membongkar satu plot terroris Rusia untuk meruntuhkan ekonomi Amerika Syarikat. Dia perlu berjuang untuk menyelamatkan diri sendiri, orang ramai dan dan juga tunangnya, Cathy. Sounds familiar? Ya, mungkin agak klise. Tapi oleh kerana filem ini bagus, aku maafkan keklisean itu.

This picture should be put in a dictionary next to the word 'Hot'
 
     Tarikan utama filem ini bagi aku adalah Chris Pine, kerana dia memang tengah 'in' pada masa kini. Cuma lakonannya dalam filem ini mengingatkan aku pada Matt Damon, dan itu tidak sepatutnya berlaku... huhu. Keira Knightley, walaupun tidak lagi berada dalam ranking aktres terlaris, tetap menampilkan lakonan mantap dan masih lagi hot! Yang pasti, pelakon British ini boleh tahan juga bercakap dalam American slang. Namun itu bukanlah perkara pelik, kerana aktres British seperti Kate Beckinsale dan Minnie Driver juga pernah melakukannya dengan baik sebelum ini. Tapi Keira Knightley memang hot... okay, I said it twice. Kevin Costner pula, secara peribadinya bagi aku, filem paling memorable yang pernah dia lakonkan adalah filem The Bodyguard (bersama Whitney Houston) dan Waterworld. Filem lain yang dibintanginya aku tak ingat. Tapi sebagai pelakon veteran, dia punya aura tersendiri. Aku sukakan lakonannya yang bersahaja. Gandingan pelakon-pelakon yang mantap ini menjadikan filem Jack Ryan: Shadow Recruit ini suatu tontonan yang menghiburkan.

     Watak Jack Ryan itu sebenarnya adalah watak yang dicipta oleh penulis novel Tom Clancy, yang meninggal dunia pada Oktober tahun lepas. Filem ini bukanlah filem adaptasi dari novel, cuma mengambil watak Jack Ryan itu sahaja, yang acapkali diketengahkan dalam novel-novel thriller Tom Clancy. Bagi peminat-peminat filem aksi/thriller, filem ini adalah pilihan yang terbaik untuk ditonton. Berbaloi dan tidak menghampakan. 4 bintang. Klik SINI untuk trailer Jack Ryan: Shadow Recruit.


P/S: Agak menggeramkan di saat-saat getir, Jack dan Cathy sempat lagi bercumbu-cumbuan. Itulah cinta... ughh...


7 comments:

 1. memang menarik pun... pergi lah tonton Bahrain... hehe...

  ReplyDelete
 2. Mcm menarik.. thanks sharing info.. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sama-sama Khir Khalid... Thanks singgah blog ini... Hehe...

   Delete
 3. Jack Ryan Movie was one of my favorite action movie I really enjoy this movie. Specially all the action scenes. Movie was hilarious I watch online Jack Ryan with my friends and we all enjoy Chris Pine role. I am big fan of him.

  ReplyDelete